Congrés Internacional Romànic
  • image

El Museu Nacional acull la segona edició dels Incontri Mediterranei (Trobades Mediterrànies), la primera edició de les quals es va portar a terme a Roma l’any 2019. Aquest és un ambiciós congrés internacional sobre art medieval que neix de l’estreta col·laboració entre el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Sapienza Università di Roma i la Universitat Autònoma de Barcelona, amb l’objectiu de fomentar l’estudi i la caracterització dels fenòmens artístics del Mediterrani medieval, la circulació de repertoris i artistes, així com els rics processos d’intercanvi que els distingeixen.

En aquesta trobada es debatrà sobre com funcionava la distribució temàtica i la percepció de l’espai en una església pintada entre els segles IV i XIII a tota la Mediterrània, des de Terra Santa, Egipte, Xipre, Grècia, Itàlia i França fins a la península Ibèrica. Així mateix, s’abordaran les estratègies que han desenvolupat els museus i els llocs originals per ajudar l’espectador a reconstruir aquesta experiència.

Participen en aquest congrés ponents d’institucions museístiques i del patrimoni (el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Byzantine Museum de Nicòsia i Monuments historiques de França), i d’universitats (Cleveland, Atenes, Ais de Provença, Roma, Milà, Florència, Bolonya, Urbino, Verona, Catània, Universidad Complutense de Madrid i Universitat Autònoma de Barcelona).

El museu ha iniciat el 2023 un cicle de projectes de dimensions i formats diversos relacionats amb la col·lecció d’art romànic que, per la complexitat i les característiques especials d’aquest conjunt únic d’obres, s’allargarà fins al 2025. Aquest congrés és un dels quatre projectes que se celebraran el 2023, en què es combinaran aspectes patrimonials, de conservació de la col·lecció, nous espais i incorporacions, amb dos projectes a les valls d’Àneu i Boí. Tots ells s’emmarquen en el context del centenari del redescobriment, l'arrencament i la museïtzació de les pintures murals romàniques, així com de la formació del nucli principal de la col·lecció actual d’art romànic i del museu mateix. Per saber-ne més, consulteu el web https://www.museunacional.cat/mesromanic/.

Conegui el comitè científic

Jordi Camps

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Manuel Castiñeiras

Universitat Autònoma de Barcelona

Anna M. d'Achille

Sapienza Università di Roma

Antonio Iacobini

Sapienza Università di Roma

Marina Righetti

Sapienza Università di Roma

Organitzat per

Museu Nacional d’Art de Catalunya, Sapienza Università di Roma i Universitat Autònoma de Barcelona (Grup Recerca Consolidat Magistri Cataloniae 2017-231).

Col·labora

Centre del Romànic de la Vall de Boí