CV: Anna Maria D'Achille es va graduar i es va especialitzar en Història de l'Art Medieval a la Sapienza - Università di Roma, on és professora titular. Entre els anys 1984 i 2002 va ser redactora en cap de l'Enciclopedia dell’arte medievale, publicada per l'Istituto Treccani i liderada per Angiola Maria Romanini. Actualment dirigeix la revista Arte medievale.
Com a representant del Ministeri de Patrimoni i Activitats Culturals italià, va ser membre del comitè nacional per a les celebracions del setè centenari de la mort d'Arnolfo di Cambio.
Ha participat en l'organització científica de nombrosos congressos i exposicions, entre les quals recentment Roma medievale. Il volto perduto della città (2022-2023).
Els seus interessos científics s'han centrat principalment en l'escultura romànica i gòtica, els monuments funeraris i en la figura d'Arnolfo di Cambio; també en la pintura romana dels segles XII-XIII i en qüestions relacionades amb la iconografia religiosa. Una altra línia de recerca s'orienta cap a l'origen de la historiografia artística sobre l'edat mitjana a França i Itàlia entre els segles XVIII i XIX, amb especial atenció a l'obra d'Aubin-Louis Millin.
El cicle pictòric de la Santa Creu de Jerusalem a Roma. Descobriment, restauració i museïtzació (amb Antonio Iacobini)
L'any 1913, amb motiu del XVI Centenari de l'Edicte de Constantí, es van descobrir les restes de les pintures murals del segle XII sobre les voltes barroques de la basílica de la Santa Creu de Jerusalem a Roma. Cinquanta anys més tard, l'any 1968, Guglielmo Matthiae va dur a terme una intervenció de preservació que va comportar arrencar les parts més ben conservades del cicle i exhibir-les per primera vegada. Els dos ponents recorreran aquesta llarga història fent ús de la documentació escrita i fotogràfica conservada als arxius de Roma i al del restaurador Arnolfo Angelo Crucianelli. També abordaran els aspectes historicoartístics d'aquest gran conjunt pictòric, tant des del punt de vista de les seves arrels culturals com des del punt de vista del programa iconogràfic.