Congrés Internacional Romànic

Simona Moretti

Università IULM, Milano

CV: Simona Moretti és professora titular a la Università IULM (Milà), on ensenya Història de l'Art Medieval i Història de les Tècniques Artístiques. Com a professora adjunta, és docent d'Història de l'Art Bizantí a la Università Cattolica del Sacro Cuore (Milà).

Forma part del Comitè Directiu i del Consell Científic del Centro Studi Longobardi. És membre del Comitè Científic de la col·lecció «Ricerche IULM. Comunicazione, arti e media», de la revista científica Valori Tattili, del consell editorial de la col·lecció «AAA (Archeologia, Arte, Architettura tra V e XIV secolo)» i de la revista d'accés obert Fenestella. Dentro l'arte medievale. També participa en el consell editorial de la revista de classe A Medieval Art.

Dirigeix l'entitat local d'un projecte de gran interès nacional (PRIN) titulat «Navegar per la Itàlia bizantina: catàleg en línia per estudiar i valoritzar un patrimoni artístic submergit» (2020-2024), finançat pel Ministeri italià d'Universitats i Recerca.

Coordina un projecte de recerca interdepartamental titulat «Milà i la memòria: destrucció, reconstrucció, recuperació» (2019-2023), finançat per la Università IULM.

És membre del Comitè Científic del projecte de recerca «Corpus de pintures bizantines monumentals d'Itàlia», que forma part del projecte europeu «Corpus de pintures bizantines monumentals», sota el patrocini de la Union Académique Internationale (Projecte 40a) i la Unió Acadèmica Nacional .

Els seus interessos van de la pintura a les arts sumptuàries medievals i bizantines, del col·leccionisme a la historiografia, del pelegrinatge als fenòmens de renaixement medieval.

Pintures arrencades a la regió del Laci: la Cova dels Àngels a Magliano Romano

Les pintures de la capella rupestre coneguda com a Cova dels Àngels (Grotta degli Angeli) de Magliano Romano (Roma), que daten del segle XI o XII, es van descobrir a principis del segle XX. A partir de les restes conservades, sabem que es tracta d'un breu cicle de la infància de Jesús (nativitat i anunciació als pastors, adoració dels Reis Mags, presentació al temple), figures de sants i la figura de Crist en un clipi entre arcàngels. El 1939, gran part de les pintures es van arrencar per salvar-les; es van col·locar en pla i es van traslladar a Roma, primer a la Galleria Corsini i el 1949 al Museu Nazionale del Palazzo di Venezia. A la dècada de 1970, es va decidir tornar a muntar la capella tal com l'havien reconstruït els restauradors en un altre lloc del museu (les pintures van recuperar la curvatura de la sala per a la qual havien estat elaborades). El 1994 es van dur a terme nous treballs de restauració i les pintures van tornar a l'església parroquial de Magliano Romano, on romanen actualment. L'objectiu d'aquest treball és analitzar les decisions que la Direcció General i els restauradors van prendre durant el procés respecte al cicle pictòric, i investigar la relació dels habitants de Magliano Romano amb aquestes pintures medievals que documenten un encàrrec secular i possiblement local.